Dacă vrei să începi propria afacere și să-ți transformi pasiunile și talentele într-un mod de viață, înființarea unui PFA ar putea fi ceea ce cauți. În acest ghid de înființare PFA, vom explora pașii cheie pe care trebuie să îi urmezi în anul 2025.
Ce este un PFA?
PFA este prescurtarea de la Persoană Fizică Autorizată. Este o formă juridică care permite unei persoane fizice să desfășoare activități economice în mod independent, fără a constitui o persoană juridică distinctă.
Etape înființare PFA
1. Definirea activității și a codului CAEN corespunzător
Primul pas esențial în înființarea unui PFA este să stabilești domeniul în care vrei să activezi. Fă o analiză a pieței pentru a înțelege cererea și concurența din domeniul tău de activitate și elaborează un plan de afaceri realist.
Apoi alege codul CAEN aplicabil, studiind lista detaliată publicată pe site-ul Registrului Comerțului.
2. Alegerea denumirii și verificarea disponibilității
PFA-ul tău îți va purta numele. Denumirea lui este formată din numele și prenumele tău, sau din numele și inițiala sau inițialele prenumelui. La acesta se adaugă sintagma “persoană fizică autorizată” sau prescurtat “PFA”.
Găsești aici câteva exemple:
- Popescu Andrei-Constantin Persoana Fizica Autorizata;
- Popescu Andrei-Constantin PFA;
- Popescu A.C. Persoana Fizica Autorizata;
- Popescu A.C. PFA.
! Verifică să nu mai existe o altă persoană înregistrată cu același nume. Dacă numele este disponibil, fă o rezervare pe care o vei adăuga la dosarul tău de înființare. Poți face atât verificarea, cât și rezervarea pe site-ul ONRC, în intervalul orar 18-08, după deschiderea unui cont.
3. Stabilirea sediului social
Indiferent de forma de organizare juridică, ai nevoie de un sediu social. Aceasta este adresa unde vei primi corespondența și unde vei putea fi găsit de către autoritățile statului. Locația poate fi proprietatea ta personală sau închiriată.
Dacă locuința este proprietatea ta privată, poți folosi actele de proprietate (contractul de vânzare-cumpărare) pentru demonstrarea dreptului de folosință. Dacă o cunoștință îți oferă spațiul gratuit pentru a-l folosi drept sediu social, va trebui să faci un contract de comodat. Găsești un model aici. Iar dacă este o proprietate închiriată, va trebui să semnezi un contract de închiriere. Modelul acestui tip de contract se poate descărca de aici.
4. Înregistrarea fiscală și obținerea codului de identificare fiscală (CIF)
Procedura de înregistrare se poate face online sau la sediul ONRC. Pentru înregistrarea online vei avea nevoie de semnătură electronică.
Completezi dosarul cu toate documentele necesare și apoi îl depui.
Lista completă a documentelor necesare o găsești aici. Printre aceste documente se numără dovada rezervării denumirii, Cartea de Identitate, diploma de studii sau o certificare care să ateste că ai competențe în domeniu, dovada dreptului de folosință asupra sediului social și alte câteva formulare.
5. Depunerea declarației estimative
În termen de maxim 30 de zile de la începerea activității trebuie să depui declarația unică, prin care declari o estimare a veniturilor tale din anul în curs. Nu te speria dacă nu va fi o estimare exactă, important este să depui declarația. O găsești aici.
Declaraţia se depune, prin intermediul serviciului, oferit de ANAF, „Spaţiul privat virtual„, „Depunere declaraţii„, pe baza certificatului digital calificat. Sau în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poştă, cu confirmare de primire.
Înființarea unui PFA presupune o planificare atentă și îndeplinirea unor pași specifici, dar nu este o procedură dificilă. Noi îți urăm succes în aventura ta antreprenorială și sperăm să te bucuri de libertatea și flexibilitatea oferite de un PFA.
Taxe și impozite PFA
Impozitarea în sistem real
PFA-urile ce aleg sau ce se încadrează în acest mod de impozitare vor plăti 10% din venitul net, adică diferența dintre venitul brut și totalul cheltuielilor. În acest caz, PFA-ul trebuie să țină o evidență contabilă în partidă simplă a tuturor veniturilor și cheltuielilor.
Impozitarea la normă de venit
În acest caz, impozitarea se va face la o sumă prestabilită, stabilită anual, în funcție de activitatea desfășurată și județul din care PFA-ul face parte. De această dată, PFA-ul este obligat să țină doar evidența veniturilor (cu excepția unor activități precum comerțul cu ridicata sau cu amănuntul și producția).
Nu toate codurile CAEN sunt eligibile pentru a aplica la impozitarea la normă de venit. Verifică aici codurile CAEN eligibile
CAS
Nivelul CAS este de 25% din veniturile realizate, iar baza de calcul va fi:
- Sub 12 salarii minime brute pe țară, nu datorezi plata CAS. (Până în 48.600 lei, vei achita 0 lei)
- Între 12 și 24 salarii minime brute pe țară, vei achita nivelul de 12 salarii minime brute. (Între 48.600 și 97.200 lei, vei achita 12.150 lei)
- Peste 24 salarii minime brute pe țară, vei achita nivelul de 24 salarii minime brute. (Peste 97.200, vei achita 24.300 lei)
CASS
Nivelul CASS este de 10%, iar baza de calcul va fi:
- dacă veniturile încasate de tine sunt sub nivelul de 6 salarii minime brute pe țară, nu vei plăti CASS.
- dacă veniturile sunt cuprinse între 6 şi 12 salarii minime brute pe ţară, vei plăti 10% din nivelul a 6 salarii minime brute (între 24.300 și 48.600 lei vei achita 2.430 lei contribuția)
- dacă veniturile încasate sunt cuprinse între 12 şi 24 de salarii minime brute pe ţară, vei plăti 10% din nivelul de 12 salarii minime brute (între 48.600 și 97.200 lei vei achita 4.860 lei contribuția)
- dacă veniturile încasate sunt peste 24 de salarii minime brute pe ţară, vei plăti 10% din nivelul de 24 de salarii minime brute (peste 97.200 lei vei achita 9.720 lei contribuția)
Deschiderea unui PFA nu este ceva complicat, dar necesită răbdare și organizare. Dar este unul dintre primii pași pe care-i poți face pentru ați transforma visurile în realitate. Îți dorim succes!
Iar dacă nu ești convins dacă PFA-ul este 100% potrivit pentru tine, te invităm să citești aici comparația noastră între două forme de organizare juridică: PFA și SRL.