Skip to content
Ultima modificare articol: 14/03/2024 de către Paul Dumbravanu
5 minuteTimp citire articol: Minute

Cuprins articol

Dacă te-ai hotărât să îți deschizi o firmă, dar ai multe semne de întrebare, ești în locul potrivit. Ți-am pregătit un scurt Ghid de înființare SRL, scris cu grijă de către echipa noastră de specialiști în drept comercial.
Aici vei găsi informații esențiale și sfaturi practice pentru a-ți începe afacerea cu dreptul.
Îți vom explica ce înseamnă o Societate cu Răspundere Limitată, care sunt etapele înființării și tot ceea ce ai nevoie pentru a-ți forma o imagine clară asupra viitoarei tale firme.

Ce reprezintă un SRL, în anul 2024?

În primul rând, SRL este prescurtarea de la Societate cu Răspundere Limitată, fiind  cea mai întâlnită formă de organizare juridică în România. Cu un SRL poți desfășura o activitate economică, legal și corect. 

Este important de știut că un SRL poate fi condus și înființat de unul sau de mai mulți asociați, fiecare având un procent, identic sau diferit, de părți sociale, adică de drepturi și de obligații financiare. 

Este SRL-ul singura formă prin care pot desfășura o activitate economică în mod legal?

Nu, există mai multe forme de organizare juridică, cele mai cunoscute fiind SRL (Societate cu Răspundere Limitată) și PFA (Persoană Fizică Autorizată). 

Iar dacă nu ești convins dacă SRL-ul este 100% potrivit pentru tine, te invităm să citești comparația noastră între cele două forme de organizare juridică, chiar aici: SRL sau PFA: avantaje, dezavantaje, taxe și impozite

Etape înființare SRL

1. Alegerea denumirii și verificarea disponibilității acesteia

Alegerea denumirii este un pas important pentru înființarea unei firme. Numele trebuie să fie unic, să nu fie deja înregistrat și să nu genereze confuzie cu alte nume de firme. 

Pentru a verifica disponibilitatea denumirii, trebuie să completezi o Cerere de verificare disponibilitate și rezervare denumire firmă. Această cerere trebuie completată cu 3 posibile denumiri, în ordinea preferințelor tale. Se poate trimite către Registrul Comerțului direct pe site-ul organizației, prin e-mail, poștă sau direct la ghișeu. 

2. Stabilirea sediului social

Pentru a înființa un SRL este necesar să ai un sediu social. Aceasta este locația la care se trimite corespondența pentru firmă și la care autoritățile statului o pot găsi. Locația poate fi proprietatea firmei, a ta personală sau închiriată.

Dacă este proprietate personală sau dacă o cunoștință îți oferă spațiul (gratuit) pentru a-l folosi drept sediu social, va trebui să faci un contract de comodat. 

! Chiar dacă este proprietatea ta, tot este necesară semnarea unui contract, între tine și firma ta. Găsești un model de contract de comodat aici

Dacă este o proprietate închiriată, va trebui să semnezi un contract de închiriere. Modelul acestui tip de contract se poate descărca de aici

Atenție! Dacă vei desfășura și activități economice la sediul social care se află într-un bloc, ai nevoie de acordul vecinilor. Dacă locația este folosită doar pentru înregistrarea sediului social, nu este necesar acordul vecinilor. 

3. Redactarea actului constitutiv

Actul constitutiv este un document care conține informații despre firma înființată, precum denumirea, sediul social, obiectul de activitate, capitalul social, administratorii și asociații firmei. 

Pentru a redacta acest document important, trebuie să ții cont de prevederile legale și să respecți anumite cerințe impuse de lege. Găsești la noi 3 modele de Acte Constitutive, ușor de completat chiar de tine: SRL asociat unic, SRL mai mulți asociați, SRL-D asociat unic

4. Înregistrarea firmei SRL la ONRC (Registrul Comerțului)

Procedura de înregistrare se poate face online sau la sediul ONRC. Pentru înregistrarea online, este necesar să completezi formularul de înscriere pe site-ul ONRC și să încarci documentele necesare. Procesul poate fi finalizat prin plata taxelor.

În cazul în care dorești înregistrarea direct la sediul ONRC, trebuie să completezi formularul de înscriere, să depui documentele necesare și să achiți taxele aferente. 

Lista completă de documente o găsești chiar aici, pe site-ul oficial ONRC

Să deschizi un SRL nu este greu. Înarmează-te cu răbdare și fii gata să muncești pentru visurile tale. Partea grea, dar și frumoasă, începe abia după deschiderea firmei. Mult succes! 

Articol creat de:

Paul Dumbravanu

Avocat cu 18 ani de experiență

Articole similare