Skip to content

Ghid Înființare SRL 2024: Etape și Acte Necesare

Ultima modificare a acestui articol: 11/07/2024
5 minuteTimp citire articol: Minute

Cuprins articol

Dacă te-ai hotărât să îți deschizi o firmă, dar ai multe semne de întrebare, ești în locul potrivit. Ți-am pregătit un scurt ghid de înființare pentru SRL, scris cu grijă de către echipa noastră de specialiști în drept comercial.

Aici vei găsi informații esențiale și sfaturi practice pentru a-ți începe afacerea cu dreptul. 

Îți vom explica ce înseamnă o Societate cu Răspundere Limitată (SRL), care sunt etapele înființării și tot ceea ce ai nevoie pentru a-ți forma o imagine clară asupra viitoarei tale firme.

Ce este un SRL?

În primul rând, SRL este prescurtarea de la Societate cu Răspundere Limitată, fiind  cea mai întâlnită formă de organizare juridică în România. Cu un SRL poți desfășura o activitate economică, legal și corect. 

Este important de știut că un SRL poate fi condus și înființat de unul sau de mai mulți asociați, fiecare având un procent, identic sau diferit, de părți sociale, adică de drepturi și de obligații financiare. 

Este SRL-ul singura formă prin care pot desfășura o activitate economică în mod legal?

Nu, există mai multe forme de organizare juridică, cele mai cunoscute fiind SRL (Societate cu Răspundere Limitată) și PFA (Persoană Fizică Autorizată). 

Iar dacă nu ești convins dacă SRL-ul este 100% potrivit pentru tine, te invităm să citești comparația noastră între cele două forme de organizare juridică, chiar aici: SRL sau PFA: avantaje, dezavantaje, taxe și impozite

Care sunt etapele înființării unui SRL?

1. Alegerea denumirii și verificarea disponibilității acesteia

Alegerea denumirii este un pas important pentru înființarea unei firme. Numele trebuie să fie unic, să nu fie deja înregistrat și să nu genereze confuzie cu alte nume de firme. 

Pentru a verifica disponibilitatea denumirii, trebuie să completezi o Cerere de verificare disponibilitate și rezervare denumire firmă. Această cerere trebuie completată cu 3 posibile denumiri, în ordinea preferințelor tale. Se poate trimite către Registrul Comerțului direct pe site-ul organizației, prin e-mail, poștă sau direct la ghișeu. 

2. Stabilirea sediului social

Pentru a înființa un SRL este necesar să ai un sediu social. Aceasta este locația la care se trimite corespondența pentru firmă și la care autoritățile statului o pot găsi. Locația poate fi proprietatea firmei, a ta personală sau închiriată.

Dacă este proprietate personală sau dacă o cunoștință îți oferă spațiul (gratuit) pentru a-l folosi drept sediu social, va trebui să faci un contract de comodat. 

Chiar dacă este proprietatea ta, tot este necesară semnarea unui contract, între tine și firma ta. Pe LegalZen vei găsi un model de contract de comodat sediu social editabil.

Dacă este o proprietate închiriată, va trebui să semnezi un contract de închiriere. Și acest model de contract pentru închirierea unui apartment poate fi găsit pe LegalZen.

Atenție! Dacă vei desfășura și activități economice la sediul social care se află într-un bloc, ai nevoie de acordul vecinilor. Dacă locația este folosită doar pentru înregistrarea sediului social, nu este necesar acordul vecinilor. 

3. Redactarea actului constitutiv

Actul constitutiv este un document care conține informații despre firma înființată, precum denumirea, sediul social, obiectul de activitate, capitalul social, administratorii și asociații firmei. 

Pentru a redacta acest document important, trebuie să ții cont de prevederile legale și să respecți anumite cerințe impuse de lege. Găsești la noi 3 modele de Acte Constitutive, ușor de completat chiar de tine:

4. Înregistrarea firmei SRL la ONRC (Registrul Comerțului)

Procedura de înregistrare se poate face online sau la sediul ONRC. Pentru înregistrarea online, este necesar să completezi formularul de înscriere pe site-ul ONRC și să încarci documentele necesare. Procesul poate fi finalizat prin plata taxelor.

În cazul în care dorești înregistrarea direct la sediul ONRC, trebuie să completezi formularul de înscriere, să depui documentele necesare și să achiți taxele aferente. 

Lista completă de documente o găsești chiar aici, pe site-ul oficial ONRC

Să deschizi un SRL nu este greu. Înarmează-te cu răbdare și fii gata să muncești pentru visurile tale. Partea grea, dar și frumoasă, începe abia după deschiderea firmei. Mult succes!

Descoperă modele de contracte editabile!

Verifică modelele de contracte întocmite de către avocații LegalZen.

Întrebări Frecvente despre SRL

Articol creat de:

Paul Dumbrăvanu

Paul Dumbrăvanu este avocat cu mai mult de 18 ani de experiență și deputatul din spatele mai multor inițiative legislative importante, din perioada mandatului său în Parlamentul României (2012 - 2016).
a-fi-sau-a-nu-fi-legalzen

Cine este LegalZen?

LegalZen este o companie fondată de un antreprenor în colaborare cu un avocat ce coordonează o echipă de alți avocați. 

Asta ne permite sa vă oferim contracte foarte bine întocmite, să le păstrăm mereu actuale, indiferent de ce schimbări legislative ar putea apărea și să putem verifica contractele pe care ni le-ați putea transmite spre analiză.

Articole similare